lunes, 18 de octubre de 2010

dilluns 18 d'octubre 2010

Avui hem començat la classe explicant la feina que haurem de fer: al bloc de l'assignatura tenim un article sobre el programari lliure. Hem de definir què és a partir de llegir i veure els arxius enllaçats en aquest article del bloc de GTIC.
Després hem estat analitzant les propietats d'una imatge de l'escriptori. És una foto amb 3000 píxels d'amplada; una foto és gran o petita depenent de la grandària de la pantalla on volguem ensenyar-la.
A l'escriptori, amb el botó dret, si cliquem "resolución de pantalla" podem veure els píxels de la pantalla que estem utilitzant.
El pes d'una imatge és calculat amb MB i la grandària amb píxels.

Les coses fonamentals a fer a una imatge amb un programa editor són:













1. escalar l'imatge

2. retallar-la

















3. fer desaparèixer coses (el sabó ja no hi és)




A classe, per editar aquesta imatge hem utilitzat el GIMP.
Primer hem canviat les mides: Imagen -> Escalar la imagen (a 800 píxels d'ample, i l'hem guardat a qualitat 80 (el seu pes ha passat a 91,9 KB, ha disminuit molt). Hem retallat una part de la imatge amb l'eina retallar i hem modificat els seus píxels a 350 d'ample (el seu pes ha passat a 34.1 KB). Amb aquest procés hem apres a optimitzar l'espai, que ens permet enviar fotos per internet i fer que no es sobrecarregui la xarxa al penjar una foto sense editar. Amb la mateixa imatge hem clonat el sabó en tela amb l'eina de clonar.


Després hem començat a editar sons. Hem agafat dos arxius (una cançó i un retall de presentació de ràdio) i els hem ajuntat. Hem necessitat les eines de retallar, copiar, enganxar, generar silenci, efecte fàding final, etc. del programa Audacity. Al guardar l'arxiu, el programa ens avisa que és l'únic que podrà obrir l'arxiu (.aud). També tenim l'opció d'exportar com a WAV, MP3 i OGG VORBIS.La millor opció és guardar primer com a aud per si volem tornar a editar el so, i després guardar-lo com a mp3.
Les metadades ens proporcionen el títol, l'àlbum, l'autor, la data, etc. d'una cançó. Això amb l'audacity es pot editar des de edita les etiquetes ID3.
Per penjar sons al blog els hem de penjar primer a goear.com, i després podrem copiar el codi embed. Per tant ens hem de registrar a goear.com


No hay comentarios:

Publicar un comentario